Kako odabrati tepih za životni prostor?

Izbor tepiha za prostor u kome živimo zavisi od funkcije istog. Uz to treba voditi računa i o dizajnu, veličini i položaju tepiha.
Izbor tepiha za prostor u kome živimo zavisi od funkcije istog. Uz to treba voditi računa i o dizajnu, veličini i položaju tepiha.
Dizajn tepiha. Odabirom odgovarajućeg dizajna, boje i oblika tepiha (staze, ovalni i okrugli tepisi) prostor će zasigurno „oživeti“ i postati ugodniji za boravak. Tepisi daju udobnost, toplinu, lepši vizuelni doživljaj. Ako želite da tepih bude manje primetan neka njegova boja bude slična boji nameštaja, zidova i ostalih elemenata ambijenta. Ako u prostoriji imate nameštaj i zidove svetlih boja izaberite tepih življih boja i stavite ga u središnji deo sobe time će te zasigurno uneti malo dinamike u prostor. Ako želite da vaš životni prostor dobije „šmek“ tu su tepisi raznih geometrijskih i neobičnih oblika, tepisi sa raznim motivima, reljefima, mrežasti, asimetrični...
Veličina tepiha. U poslednje vreme ljudi se češće odlučuju za manje tepihe. Manji tepisi i njihov položaj u prostoriji mogu biti interesatniji samim tim što mogu da istaknu neki deo sobe. Ako za svoju sobu odaberete više manjih tepiha time je možete podeliti u više „zona“ a njihovim pomeranjem možete učiniti da soba deluje drugačije.
Veliki tepisi koji prekrivaju celu sobu su zastereli i čine ambijent pomalo dosadnim.
Položaj tepiha. U dnevnoj sobi tepih postavite do zone za sedenje koju uglavnom čini garnitura ili kauč. Takođe, možete ga postavi ispod stočića. U spavaćoj sobi tepih se može postaviti u zoni kretanja pored kreveta ili pored ormana ako je u pitanju manji tepih čime će vam presvlačejne biti lagodnije. U trpezariji tepih je postavljen ispod stola i stolica za obedovanje jer povećava ugođaj. Tepih u dečijim sobama može zahvatati prostor na kome se deca igraju. U hodnicima se postavljaju tepisi u obliku staze koji će činiti putanju vašeg kretanja.
Mesta na kome se izbegava postavljanje tepiha su mesta ispod prozora, pored komoda i sl.


Nekoliko vunenih tepiha Angora

Tepisi Angora Sintelon su premium kolekcija od novozelandske vune u tradicionalnim dezenima sa bordurama i ornamentikom iz tradicija istočnjačkih kultura. Osveženi novom bojom kobalta, tepisi iz kolekcije Angora idealni su za tradicionalne ambijente bogate stilskim nameštajem u koje će uneti notu skupe i prefinjene tradicije.