Istorija tepiha

Tepisi su je jedan od nezamenljivih elemenata u dekoru i opremi svakog doma,
Tepisi su jedan od nezamenljivih elemenata u dekoru i opremi svakog doma, pa je stoga kroz istoriju i njegova funkcija bila dvojaka, funkcionalna kao sredstvo za zaštitu ukućana od niskih temperatura ili od prašine u ruralnim oblastima, tako i estetska, umetnička i dekorativna za ulepšavanje prostora u kome provodimo vreme.
Predstavljao je i formu vizuelnog izražavanja koja je zamenjivala pismo kod nepismenih nomada, a u mnogim predelima orijenta to predstavlja i dan danas. Dobar i bogato dekorisan tepih je oduvek bio i stvar prestiža jer je odslikavao bogatstvo i moć njegovog vlasnika.
Prvi poznati tepih datira iz 6. veka pre nove ere, a pronađen je zaleđen na području Kavkaza. Pre toga mislilo se da su prvi tepisi poreklom iz Irana. Kasnije se proizvodnja proširila na Egipat i Siriju, a najkvalitetniji i danas priznati potiču iz Persije. Zbog toga će biti još mnogo rasprava o izvornoj domovini tepiha.
Skupe i mesecima ručno rađene tepihe, danas su na tržištu gotovo potisnuli daleko jeftiniji, serijski, mašinski rađeni tepisi. Bez obzira na to tepisi će i dalje ostati dugovečni ukras doma, slika u prostoru koja ima višestruku vrednost.


Par tepiha koje smo odabrali

Ispod možete videti par tepiha koje smo odabrali ovom prilikom. Da bi pogledali sve tepihe možete kliknuti na link tepisi.